- prokee -

50years (5) alsóörs (8) autó (137) autópálya (5) baleset (9) baromállat (8) blog (12) bmw (9) camptourist (5) csomagtértető (5) érdekes (62) f*szkivan (40) felújítás (8) fiat (5) film (5) forma1 (9) fotó (5) hellókarácsony (7) hülyeállat (71) iwiw (6) közlekedés (33) kultúra (6) lol (9) mozi (6) napi meló (6) ndk (10) nyaralás (5) olaszország (5) orosz (16) orr (24) parkoló (5) poén (30) prokee (44) reklám (5) retro (32) suzuki (10) swift (5) százhalombatta (8) találkozó (17) technika (63) tesco (5) totalcar (12) trabant (95) tuning (18) veterán (9) video (14) vw (7) wartburg (9) web (16) zene (11) zwickau (8) Címkefelhő

prokee 2008.07.11. 10:00

Meggyespite törvény

Egyszer régen olvastam valahol, hogy egy ráérő brit tudós azzal szerzett magának hírnevet és megbecsülést, hogy a statisztikai halmozódás gyakorlati bizonyításának szentelte igen sok idejét. Azt próbálta bebizonyítani, hogy bármilyen jószándékúan is igyekszik szétszórni egyenletesen a tésztában a meggyszemeket, mindig akad, aki jobban jár a meggyes pite szeletelésekor, és persze olyan is, aki rosszabbul - tehát véletlenszerű meggy-terítés esetén, szabályos szeleteket feltételezve mindenképpen lesz több és kevesebb meggyet tartalmazó szelet is.

El is nevezte ezt a megállapítást meggyespite-törvénynek.

Nos, a meggyespite törvény a mindennapi élet bármely területén élő példákkal bizonyítja létezését.

- Ha egy szervízbe beesik egy Talbot Samba Bertone Cabrio, ami mondhatjuk, elég ritka autó - akkor igen nagy valószínűséggel két héten belül érkezik belőle még kettő. Akkor is, ha egyébként négy darab van az egész országban :)

- Ha egy napon történik valami extrém hülye baleset, akkor nagyon gyorsan történik még két-három ilyen.

- Ha egy ismerősöd Marutit vásárol (amely cselekedet, valljuk be, nem egy hétköznapi dolog), hamarosan kiderül, hogy még két barátod ilyen autót szemelt ki magának.

- Normális hétköznapokon a raktárban egy hét alatt több köbméter kartont termelek ki, amelynek elhordása külön energiát és időt igényel. Ha valamelyik kolléga költözik, és kartondobozt kér, tudom, hogy hetekig nem kell elhordanom, mert még ketten-hárman  fognak elköltözni a közeljövőben.

Jocó kollégám persze kételkedik a törvény létezésében, mint egyébként bármely más dologban is. Kivéve persze az extrém hülyeségeket... Ha megfelelően komoly arccal állítom, hogy egy barátom vásárolt egy Ikarus trolit, és azzal jár a Balatonra, simán megeszi. Ha viszont közlöm vele, hogy van otthon egy tévénk, azonnal kétkedő mosolyra húzódik a szája, és felveszi az Ezt-Azért-Még-Én-Sem-Veszem-Be arckifejezését :)

Ehhez képest múlt héten három Kia Magentist szervízelt, amely típusból egyébként nagyjából egy éve nem járt nálunk egyetlen darab sem. Másfél éve hasonló történt, három nap alatt három Besta járt nálunk - előtte-utána egy sem.

 Kíváncsi lennék, a ti életetekben hogyan jelentkezik a meggyespite-törvény ?

A bejegyzés trackback címe:

https://prokee.blog.hu/api/trackback/id/tr54560735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kariking · http://ralialfa.blogspot.com 2008.07.11. 10:51:24

Ha van itt egy jó poszt, akkor azt elolvasom, és tuti, hogy hamarosan lesz megint két-három jó poszt, és azokat is elolvasom.
Egyébként nem járok erre hónapokig :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2008.07.11. 11:06:59

ha meggyespitét sütünk, akkor sokat megeszek belőle, aztán jó ideig nem eszek meggyespitét :P

Zsomatograf 2008.07.11. 11:16:00

Ha valami kis apróság elromlik az autómban, amit gombokért meg lehet csináltatni, akkor egyből kiderül, hogy valami sokkal nagyobb baja van, és a gyatyám is rámegy a javításra. Utána 1 évig semmi, aztán megint jön valami kis gebasz.

Prokee, hol is szervizelsz te? Ha dedikálod az autómat, isten bizony elvinném hozzátok. :-) Meg egy értelmes szerelőért megéri utazgatni.

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.07.11. 11:17:50

Zsomi84:
Lapozz vissza a nyereményjátékhoz, ott kiderül, hol dolgozom :)
Viszont nem szerelek, alkatrészezek. Ettől még szívesen összefirkálom lakkfilccel az autódat, ha ez neked jól esik :)))))

Zsomatograf 2008.07.11. 11:36:33

Ahaa... akkor azért nem találtam sehogyse. :-)
Az autgorammot meg majd megejtjük egy blogtalálkozón, ha lesz egyszer végre időm elmenni egyre.

Kollégáid ezexerint opelhez is értenek? Érdig nem tudok idő hiányában elmenni, de távgyógyítással nem tudnak valahogy alapjáratot varázsolni a Vectrámba?

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.07.11. 11:42:59

Persze.
Már rá is állítottam a kollégákat.
Fuss, nyisd fel a géptetőt, tedd a két kezed a fojtószelepház két oldalára, és küldjk egy mélt, ha melegséget érzel. Csak el ne engedd közben ! :)

Zsomatograf 2008.07.11. 11:47:15

Az a baj, hogy ezt már tegnap megjátszottuk... Most fújom Irix-el a kezem, de alapjárat még mindig nincs, csak néha, amikor olyan kedve van. A jeladókra kéne valami pozitív hatást gyakorolniuk. :-)

Tenxinadvansz

prokee · http://blog.prokee.hu 2008.07.11. 11:51:23

OK, átküldtem a kollégát Lakihegyre, a rádiótoronyhoz, hogy az energiát irányítsa arra - mégiscsak az ország legnagyobb jel-adója :)

Zsomatograf 2008.07.11. 11:58:05

Nna... panaszkodnak is már a wifi-t használó kollégák, hogy megbolondult a rendszer. Jó lesz ez így!

E85-ös Suzukival mi újság van? Ha rendbejött a tragacs, gondolkodom etanolos moddingon, "nehogymá' ne kelljen nyitogatni az elejét"-alapon.

rognork 2008.07.11. 13:30:16

amikor felfut a rendelés állományunk, tutira felmond egy régi dolgozó, majd követi 2-4 újabb is. amikor viszont nincs rendelésünk és le kell építeni, kurvára nem akarnak felmondani.

babapa 2008.07.11. 19:12:45

Örülök, hogy végre észre vette valaki ezt a jelenséget. Már nekem is feltűnt, de még senki nem hitt nekem.

Tsaby 2008.07.12. 16:17:41

Áruház.
A pult előtt keresel valamit, erre egy állat a népes bugyuta nézésű családjával "követ". Szó szerint 10 másodpercenként rányomja a bevásárlókocsit a lábadra hátulról. Eleged van elhúzol a helyszínről a többi bevásárlandó dolgot veszed előre. A pénztárnál pont eléd kerülnek, csigalassúsággal pakolásznak. Fizetés előtt rájönnek, hogy valamit elfelejtett a ház termetes asszonya. Visszaballag. A sor áll addig, cirka 15-20 percig. Újabb 10 perc míg egyesével előbányássza fizetéskor a pénzt a méretes bugyellárlisból. Újabb 10 perc pakolászás és üvöltözés a kölykökre akik már eszik is amit vettek ahelyett hogy húznának dél felé.
A parkolóból kifelé jövet index és körülnézés nélkül kivág eléd a családfő egy bontószökevény Samara volánja mögött. A porontyok meg még vigyorognak rajtad. Megállsz. Megvárod, hogy kikanyarodjon az áruház területéről és megnézed merre indul a város felé. Persze arra amerre te is mennél. Sebaj! Direkt más irányba indulsz. A 3. lámpánál már valahogy újra ott áll előtted, szerencsétlenkedik a zöld lámpánál...a sor megint áll...
1 órája volt mindez.
süti beállítások módosítása