- prokee -

50years (5) alsóörs (8) autó (137) autópálya (5) baleset (9) baromállat (8) blog (12) bmw (9) camptourist (5) csomagtértető (5) érdekes (62) f*szkivan (40) felújítás (8) fiat (5) film (5) forma1 (9) fotó (5) hellókarácsony (7) hülyeállat (71) iwiw (6) közlekedés (33) kultúra (6) lol (9) mozi (6) napi meló (6) ndk (10) nyaralás (5) olaszország (5) orosz (16) orr (24) parkoló (5) poén (30) prokee (44) reklám (5) retro (32) suzuki (10) swift (5) százhalombatta (8) találkozó (17) technika (63) tesco (5) totalcar (12) trabant (95) tuning (18) veterán (9) video (14) vw (7) wartburg (9) web (16) zene (11) zwickau (8) Címkefelhő

prokee 2006.06.10. 10:33

Hangtechnika

(A bejegyzés eredetileg a http://www.prokee.hu/blog címen született, 2007. 08. 30-án átmásolva a blog.hu-ra)

gyre inkább a Nagy Nyári Találkozó tölti ki a napjaimat. A héten például a hangtechnikával játszottam, minden este meló után fél hattól nagyjából 11-ig, éjfélig reszeltem.

A tavalyi és tavalyelőtt hangosítást joggal érték kritikák. Elöl túl hangos volt, hátul nem lehetett hallani semmit, ráadásul a kontroll-hangszórók hiánya miatt nem sikerült belőni a megfelelő hangszínt sem. Hol kevés, hol sok volt a magas, hol meg teljesen hülyén szólt.

Idén "új" technikával jelenünk meg. Többeknek ismerős lehet a régi május 1-i partykról, vagy a tavaszi-őszi találkozókról a ~30 éves BEAG technika, a vasállványra szerelt hasábhangszórókkal. Eredendően Andrássy Gábor tulajdonában volt, ám az utóbbi időben olyan szinten elhanyagolta és lelakta a cuccost, hogy a tavaszi találkozón hosszas kínlódással tudtuk csak életre lehelni. Ezért a Klub ki sem fizette a bérletet, viszont vételi ajánlatot tett a rendszerre.

Szóval, jelenleg van egy meglehetősen elhanyagolt és lelakott technikánk.

A legnagyobb problémát az jelentette, hogy mezei, nagyrészt szigeteletlen, 5.5 csúszósarukkal csatlakozik a rendszer minden eleme. Ezért hétfőn először nekiláttam a hangfalakhoz vezető kábelek javításának. Sajnos majd mindehol méteres-kétméteres szakaszonként volt kézzel sodort toldás, így az első este el is ment három kábel rendbetételére. A csatklakozásokat is megoldottam, maradt a "classic" csúszósaru, de korrekt házzal. Nagyjából azonos a megoldás a Trabant átfolyásmérő műszer csatijával.

A 11 hangfalból 10 tökéletesen működik. A 11. darab teljesen néma, ha sikerül feléleszteni, ő lesz a "kontroll-láda" a keverő mellett. Az állványok maradnak, betonbiztosnak tűnnek, mint ahogyan a hangszórók háza is. Ha egyszer atomháború törne ki, szeretnék ez idő alatt egy BEAG-hangfalban tartózkodni :)

Tegnap estére eljutottam odáig, hogy 10 hangfal, egy erősítő, illetve a keverőpult 4 csatornájából 3 már tökéletesen működik, valamint a 6-ból 5 kábel készen van. Gondoltam, ki is próbáljuk "CIX-688" Lacával. Egy egyszerű hordozható magnó-CD-ráidó-kombóval megküldtük a muzsikát, mellé egy klasszikus BEAG mikrofont, és próbaüzemet tartottunk.

Természetesen nem studió-minőség, de sokkal jobb, mint amire számítottam. Ezek után biztos, hogy ez a technika lesz lent, így a "színpad" környékén lehetünk halkabbak, hátul pedig tökéletesen hallható lesz minden. Ha a maradék két erősítőből is sikerül legalább egyet életre lehelni, akkor a hátsó hangszórókat is külön tudjuk izgatni, így kellemes szinten tudjuk tartani a zajártalmakat, mégis minden fontos infó eljut majd a hátrébb letelepülőkhöz.

Erről jut eszembe, társadalmi munkára keresek tehetséges elektroműszerész klubtagot :)))

A bejegyzés trackback címe:

https://prokee.blog.hu/api/trackback/id/tr7153317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrássy Gábor 2008.01.25. 06:36:58

Ejnye-bejnye, papácska, nem szép dolog a háta mögött fikázni azt, aki még kapcsrajzokat is túrt neked. Ami meg a lelakást illeti, osszátok föl egymás között a Szepessel, mert rajtatok kívül senki sem használta a cuccot. ;-)
A csodás műanyag csatlakozókkal én is próbálkoztam, de miután alkalmanként 6-7 darab tört ripityára, végül azért maradt az igénytelen, de eltaposásbiztos szigszalag. A sodrott kötésekkel meg semmi baj nincs, ez 100V-os technika, nincs nagy áram, és ha mégis előállna 1-2V feszültségsés, az százalékosan bőven a semmiség kategóriába esik. Szóval máskor lőbb gondolkozni, aztán fikázni! ;-p
süti beállítások módosítása