Logo Pic
Linda Morvai 2024. június 21.

Nagy magyaros vajkrém teszt

A szendvicsekben a fő alapanyagoknak a húsfélék, sajtok, zöldségek számítanak, de nem feledkezhetünk meg a „kennivalóról” sem, mely hozzátehet, harmóniába hozhatja az ízeket. A vajak, margarinok mellett egyre népszerűbbek a vajkrémek is, ezek közül is a magyaros ízek igen közkedveltek. Ezeket a termékeket vakteszteltük, mutatjuk a végeredményt!

 ossz2_14.JPG

VAJKÉSZÍTMÉNYEK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Vajkészítmények

A vajkészítmény 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú termék, amelynek sómentes szárazanyag-tartalmában legalább kétharmad rész a tejzsír, és amely az emulzió stabilitásának biztosítása érdekében szükség szerint engedélyezett állományjavító adalékanyagokat, étkezési sót, színezéket, esetenként tej eredetű tejsavkoncentrátumot és tejsavbaktérium-színtenyészetet is tartalmaz

Ízesített vajkészítmények

Az ízesített vajkészítmény 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú összetett termék, amelyet vajból és vajkészítményekből ízesítőanyagok és/vagy aromák, esetleg további adalékanyagok szükség szerinti hozzáadásával állítottak elő. A hozzáadott anyagok szárazanyag-tartalmának együttes mennyisége az étkezési sómentes szárazanyag-tartalomnak legfeljebb az egyharmada lehet.

Felhasználható anyagok

  • Tehéntej vagy más tejelő állat (pl.: juh, kecske, bivaly) teje, esetleg ezek keveréke
  • Tejszín
  • Sovány tej
  • Tejpor
  • Tejfehérje-koncentrátum
  • Savó, savószín, savóvaj 
  • Tejzsír, tejzsírfrakció
  • Tejsavbaktérium-színtenyészetek
  • Víz Tejeredetű tejsavkoncentrátum

Adalékanyagok

  • Étkezési só
  • Cukor
  • Méz 
  • Gyümölcs, zöldség és készítményeik, ill. kivonataik 
  • Egyéb élelmiszer-készítmények
  • Fűszerek, ill. kivonatok
  • Aromák

A gyártási folyamat főbb irányelvei

A „víz a zsírban” emulzió típusú termékeket tejből fölözés útján nyert tejszín megfelelő hőkezelésével és hűtésével, fizikai vagy biológiai érlelésével, köpülésével, a vajszemcsék esetleges mosásával, gyúrásával, víz esetleg vajkultúra és/vagy tejsavkoncentrátum begyúrásával állítják elő. A hőkezelési paramétereket úgy kell megválasztani, hogy biztosítsák a kívánt csíraölési hatásfokot, az antioxidáns hatású anyagok kialakulását és a tejszín kellemes pasztőrözött-főtt ízét. A tejszín gyors hűtésével és az érlelési hőfokok célszerű megválasztásával biztosítani kell a kívánt vajállományt eredményező zsírkristályosodást. A vaj minősége és eltarthatósága szempontjából fontos a „szárazra” gyúrás.

A jellemzően „zsír a vízben” emulzió típusú termékeket zsírmentes szárazanyagában dúsított, megfelelően hőkezelt tejszínből vagy egyszeri homogénezéssel (pl. kenhető tejszínkrém), vagy az állomány és a speciális táplálkozási tulajdonságok kialakítása érdekében célszerűen megválasztott paraméterű kétszeri homogénezéssel más esetben ultraszűréssel, tejsavbaktériumos savas alvasztással és utóhőkezeléssel állítják elő. A nagy víztartalmú termékek eltarthatóságát utóhőkezeléssel célszerű biztosítani.

A „vegyes” emulzió típusú termékeket (pl. krémvaj) az összekevert anyagokból megfelelő hőkezeléssel és a termék kifényesedéséig végzett mechanikai kezelésével (pl. kutterezés) állítják elő.

Minőségi követelmények

Külső: Az ízesítésnek megfelelő színű, esetleg az ízesítőanyag szemcséi, darabjai láthatók.

Állomány: Egynemű, szilárd és kenhető(20 °C-on), esetleg az ízesítőanyag szemcséi, darabjai érzékelhetők.

Szag: Kellemes, az ízesítőanyag(ok)ra jellemző, tiszta.

Íz: Kellemes, az ízesítőanyag(ok)ra vagy az aromára jellemzően zamatos, tiszta.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne melegedhessenek fel a vajkrémek, ezért hűtőládában vittük haza a termékeket. Ugyanígy kóstoláskor is ügyeltünk arra, hogy hűtőből kivéve, egyenként szervírozzuk a mintákat a kóstolók elé.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: Elvárás volt a magyaros fűszerezés és a tejszínes illat együttes megjelenése. Az idegen, vagy nagyon enyhe fűszeres illatra kevesebb pontot adtunk.

Állag: A termékre jellemző egynemű, szilárd, de kenhető állagot értékeltük magasabb pontszámmal. 

Íz: A magyaros ízvilágra jellemző fűszerezést kerestük /hagyma, pirospaprika, bors, kömény/. Kóstoláskor a sózás mértékét is pontoztuk: a nagyon vagy kevésbé sózott vajkrémek kevesebb pontot kaptak. 

 

A MAGYAROS VAJKRÉM VAKTESZT EREDMÉNYE

 

11. Szatmári magyaros vajkrém, egységár: 2 995 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Nagyon enyhén fűszeres, inkább natúr vajkrémillat. Könnyed, jól kenhető állag. Enyhe, köményes, paprikás vajkrémíz.

szatmari_1.JPG

 

11. PENNY Sissy magyaros vajkrém, egységár: 2 796 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Natúr, inkább a vajkrém illata érezhető. Jó állagú, vajasabb textúrájú. A vajkrém saját íze kellemes, de a fűszerezés kevésbé harmonikus.

sissy_2.JPG

 

11. AUCHAN Vajkrém magyaros, egységár: 2 196 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Natúr, leginkább a vajkrém illata érezhető. Megfelelő állagú, vajasabb textúrájú. A vajkrém saját íze kellemes, de a fűszerezés enyhébb intenzitású.

auchan_16.JPG

 

9. ALDI Milsani Vajkrém magyaros, egységár: 1 876 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhébb, paprikás, fűszeres illat. Könnyedebb, szinte habos állag. Az ízjegyek közül a vajkrém natúr íze emelkedik ki, amit a pirospaprika- és enyhe hagymaíz követ.

milsani_1.JPG

 

9. TESCO Magyaros vajkrém, egységár: 1 876 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Kevésbé intenzív, paprikás, fűszeres illat. Könnyed, majdnem habos állag. A vajkrém natúr íze érezhető inkább, amit a pirospaprika- és enyhe hagymaíz követ.

tesco_18.JPG

 

7. Coop Vajkrém magyaros, egységár: 3 153 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Közepes intenzitású, magyaros fűszerkeverék illatú. Sűrűbb, de jól kenhető állag. Kóstoláskor legerősebben a kömény- és a fűszerpaprikaíz érezhető, és utóízben a vajkrém natúr íze.

coop_5.JPG

 

7. SPAR Vajkrém magyaros, egységár: 3500 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Közepesen intenzív, pirospaprikás, tejszínes illat. Könnyed állagú, de nem híg. A kóstoláskor éreztük a fűszerpaprika, vöröshagyma ízét, megfelelő sózás mellett.

spar_15.JPG

 

6. Mizo Vajkrém magyaros, egységár: 4 245 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhébben fűszeres illat. Vajasabb, jól kenhető állag. Enyhébb intenzitású, de kellemesen fűszeres, hagymás íz, harmonikus sózással.

mizo_1.JPG

 

3. Nádudvari vajkrém magyaros, egységár: 4 439 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, magyaros fűszerkeverék illatú. Sűrű, de jól kenhető állag. Kóstoláskor legerősebben a fűszerpaprikát és a hagymát éreztük, míg utóízben jön ki a vajkrém natúr és a kömény jellegzetes íze.

nadudvari_3.JPG

 

3. Hajdú Vajkrém magyaros, egységár: 2 745 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Intenzív, paprikás, fűszeres illat. Krémes, jól kenhető állag. A kömény íze a legerősebb, amit a fűszerpaprika és a vajkrém saját íze követ, enyhébb sózással.

hajdu_1.JPG

 

3. LIDL Hazánk Kincsei Vajkrém magyaros fűszerezéssel, egységár: 2 020 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Az illatában a vöröshagyma erősebb, de érezhető a fűszerpaprika is. Az állaga vajasabb, jól kenhető. Az ízében is a hagyma és a fűszerpaprika dominál megfelelő ízintenzitással.

hazank.JPG

 

2. Mizo Laktózmentes vajkrém magyaros, egységár: 4 695 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhe, de kellemes fűszerpaprikás vajkrémillat. Jól kenhető, vajasabb állag. A főízt a vajkrém natúr íze adja, amely mellett érezhető a fűszerpaprikás-magyaros zamat.

mizo_lm.JPG

 

1. S-BUDGET Magyaros vajkrém, egységár: 2020 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Intenzív, fűszerpaprikás, hagymás illat. Az állaga vajasabb, jól kenhető. Az elvárt magyaros fűszerek: vöröshagyma, fűszerpaprika, kömény nagyon harmonikus arányban és kellő intenzitással érezhetőek. Utóízben a vajkrém natúr, finom íze jelenik meg.

s_budget_3.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes S-BUDGET Magyaros vajkrém a SPAR és az INTERSPAR üzleteiben kapható.

(A cikkben szereplő árak a teszteléskor zajlott árak szerint lettek feltüntetve.)

magyaros_vajkrem_teszt_20240619-1.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 3 nap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 5 nap
Motta ragaszkodna Souléhoz, Milik elősegítheti Calafiori érkezését?
venember83 • 7 nap
Ismét Thuram érkezéséről pletykálnak
venember83 • 9 nap
Koopmeiners is érkezhet, de a Bologna elzárkózik a tárgyalástól
venember83 • 5 nap
Cikkek a címlapról
Köln és Koblenz
Az észak-rajna-vesztfáliai utunk második felét Düsseldorftól kicsivel délebbre folytattuk. Egy kiadós reggeli, egy káromkodós jegyvásárlás és egy német sajtos perec beszerzés után már robogtunk is Köln felé a német Regionalbahn szerelvényen. Párom az emeleten akart ülni, de miután kifejtettem, hogy…
Evezz Szarvason, tuti élmény!
Vannak olyan helyek, ahová nem kilométereket gyűjteni jár az ember, hanem csak úgy andalogni. ANDALGÁS=SEMMITTEVÉS. Madárnézegetés, holtágon tekergés, pecázás a hajóból stb. Na ilyen hely nekünk Szarvas. Szóval semmi komoly, de mégis. Merthogy Szarvast látni kell. Nem olyan, mint a csillivilli…
>