Logo Pic
_Adamo_ 2023. január 23.

Kezdődik az argentin bajnokság 2023-as kiírása

argrajt3.jpg

Az előttünk álló hétvégén kezdetét veszi az argentin bajnokság 2023-as első, Liga Profesional elnevezésű, hagyományos bajnoki kiírása.

Az argentin bajnokság lebonyolítási rendszere alapvetően nem változott az elmúlt években megszokotthoz képest, "csupán" annyiban, hogy idén a két kiírást időrendben megcserélték, így az első idényben a 28 csapat 27 fordulós bajnokságot játszik július végéig, majd a ligakupaszerű Copa de la Liga Profesionalt augusztustól decemberig rendezik meg.

A 2022-es szezon végén az elmúlt három év átlagpontjai alapján a két leggyengébb együttes kiesett az első osztályból: a Copa Argentina-győztes Patronato és az Aldosivi búcsúzott az élvonaltól. A Belgrano másodosztály megnyerésével, míg az Instituto a Primera Nacional rájátszásának győzteseként jutott fel az első osztályba. Utóbbi kettő feljutásával az 1999-2000-es szezon után újra három córdobai csapat szerepelhet az argentin élvonalban a Talleres Córdobával együtt.

A 2023-as idény legnagyobb rangadói közül a 4. fordulóban rendeznek egy Unión Santa Fé - Colón összecsapást, az Huracán - San Lorenzo párharcot a 6. fordulóban játsszák, továbbá a Gimnasia La Plata - Estudiantes La Plata a nyolcadik, a Newell's Od Boys - Rosário Central a 10., az Independiente - Racing Club a 12., a River Plate - Boca Juniors a 15., a Belgrano - Talleres a 17., a Lanús - Banfield a 25. körben lesz esedékes.

Az új szezon legnagyobb esélyesei között az előző kiírás három dobogósát emelhetjük ki: a címvédő Boca Juniors trónjára az őket a Szuperkupa-mérkőzésen legyőző Racing Club és az ősi rivális rekordbajnok River Plate törhet.

Hármójuk közül a Bocánál történt a legkevesebb változás: az arany-kékek védelmből távozott a perui Carlos Zambrano, akinek a helyére a paraguayi Bruno Valdezt szerződtették, míg Agustín Rossi kapustól ugyancsak elbúcsúztak, a jövőben a sérülés után visszatérő Sergio Romero és Javier García osztozhatnak meg a perceken a gólvonal előtt. Az előző idényhez hasonló Hugo Ibarra néhány rutinos klasszisa mellett bizonyára a címvédő csapatban is egyre többször fog támaszkodni a saját nevelésű fiatal játékosokra.

A Rivernél kétségkívül őrségváltás ment végbe azáltal, hogy Marcelo Gallardo nyolc és fél év után átadta a stafétabotot Martín Demichelisnek. Az edzőváltáson túl Javier Pinola és Germán Lux visszavonulva az edzői stábban vállalhat szerepet, mint ahogyan elköszönt a csapattól a Kolumbiába hazatérő Juan Fernando Quintero, valamint Braian Romero és Alex Vigo is. Az érkező oldalon Ignacio "Nacho" Fernández Brazíliából, az azóta megsérülő Matías Kranevitter Európából tért vissza, míg a védelemnek David Martínez és Enzo Díaz érkezése jelenthet stabilitást, a támadósorban Lucas Beltrán jött vissza kölcsönből, és Salomon Rondon szerződtetése is jó ideje a levegőben lóg.

Fernando Gago csapata tavaly a Bajnokok Kupájában, a múlt héten pedig a Szuperkupában győzte le egy döntő-mérkőzésen a Boca Juniorst, azonban a bajnoki címről egy hajszállal lemaradt. Az Academiától kétségkívül húzóemberek távoztak, hiszen Carlos Alcaraz a Southamptonhoz került, Enzo Copetti az MLS-ben szereplő Charlotte FC labdarúgója lett, míg Tomás Chancalay az Egyesült Arab Emirátusokba távozott. Pótlásuk érdekében visszatért a klubhoz a veterán Maxi Moralez, valamint leigazolták Juán Ignacio Nardonit az Unióntól és Jonatan Gómezt az Argentinostól, a veterán perui csatár, Paolo Guerrero szintén leszerőzödött a csapathoz a rajt előtt.

boca-juniors-title-win-league-argentina-2022-1443287.jpg 

A Buenos Aires-i nagy ötös másik két tagja közül az Independiente jelentősen átalakult és a továbbiakban Leandro Stillitano kapta meg a gyeplőt a kispadon, aki korábban segédedzőként már dolgozott a klubnál 2017 és 2019 között. A csapnivaló idény után újraéledésben reménykedő Rojo legnagyobb erősítései közt a kiesett Aldosivi uruguayi támadója, Martín Cauteruccio, az Európából visszatérő Edgar Elizalde és a Defensától váltó Gabriel Hachen tekinthető. Eközben a San Lorenzo kölcsönvette Facundo Altamiranót, Cristian Zapata távozott, a jelentős európai karrierrel is rendelkező szintén kolumbiai Carlos Sánchez viszont leigazolt az együtteshez. Ruben Insúa tavaly a hatodik helyre kormányozta be őket, amely az elmúlt évek vegetálása után már üdítően hatott.

A tavalyi negyedik helyezett Huracán egyik legjobbja, Franco Cristaldo a Grémióhoz távozott, a korábban a bajnokságot is sokáig vezető, végül ötödik Atlético Tucumán veterán első számú kapusa, Carlos Lampe pedig hazatért Bolíviába. A Libertadores-kupa-indulást kiharcoló Argentinos Juniors papíron inkább erősödött, hiszen Gabriel Milito csapata a nagy visszatérő Facundo Ferreyra mellett megszerezte például Matías Vera és Rodrigo Cabral játékjogát is.

A Libertadores-kupa előző kiírásában a legjobb négy közé jutó Vélez Sarsfield az előző bajnoki idényt mindössze a 26. pozícióban zárta. A Fortín töretlenül kitart az annak idején nagy reményekkel kinevezett Alexander Medina munkája mellett, de nem könnyítették meg a boldogulását azzal, hogy Máximo Perrone távozott a Manchester City-hez, Luca Orellano a Vasco da Gama futballistája lett, a korábbi első számú kapus Lucas Hoyos a NOB-hoz került. A veterán Diego Godín megerősítette a maradását, az új érkezők azonban egyelőre névben nem említhetők egy lapon a távozókkal. A tavaly még náluk is gyengébb Lanús megpróbálta egy kicsit felturbózni a keretét: Leandro Díaz Estudiantestől, Christian Lema és Julián Fernández pedig a Newell'stől jött, míg az élő klubikon, José Sand 42 évesen is maradt a csapat alkalmazásában.

Az Estudiantes La Plata kispadjára Abel Balbo került kinevezésre, miközben visszaszereztek két régi motorost Santiago Ascacibar és Guido Carrillo személyében. Tavaly a kettős terhelést nehezen bírta a gárda és az LK-menetelés közben mindössze 18-ak lettek a bajnokságban, ezúttal a Copa Sudamericanát kéne menedzselniük a bajnoki szereplés mellett. A városi rivális Gimnasia La Plata padján kisebb huzavona végén Néstor Gorosito megőrizhette a helyét, ellenben a tavalyi kilencedik csapat szinte senkit nem igazolt, Brahían Alemán személyében pedig az irányítója távozott.

Az előző idényben 11. Newell's Old Boys a már említett Hoyos kapus mellett megszerezte a hazatérő Bruno Pittónt, valamint Willer Dittát a kolumbiai Atlético Júniortól, Gabriel Heinze pedig nagy lendülettel vetette bele magát a munkába egykori nevelőcsapatánál. Ezzel szemben a városi rivális Rosário Central inkább gyengült, hiszen nem elég, hogy Carlos Tévezt a tapasztalt Miguel Ángel Russo váltotta a vezetőedzői poszton, Facundo Buonanotte és Mateo Tanlongo Európába való távozásával a két legnagyobb potenciállal rendelkező fiatalnak intettek búcsút.

Az utóbbi időben többször az élmezőny felé kacsintgató Talleres Córdoba a középmezőnyből ismét feljebb vágyna. Ennek érdekében véglegesítették posztján a tavaly év közben megbízottként színre lépő Javier Gandolfit, miközben a hatalmas jövésmenésben visszahozták Nahuel Bustost és a Fortalezától igazolt Valentín Depietri is erősítés lehet. A 2021-es első kiírást megnyerő Colón alaposan összerúgta a port egykori klublegendájával, Luis Miguel "Pulga" Rodríguezt perrel fenyegették, végül elengedték a nyáron 18 (!) igazolást végrehajtó Central Córdobához.

Az egész bajnokságot tekintve vitathatatlan veszteség lehet, hogy a Liga Profesional legjobbjai közé tartozó Martín Ojeda a Godoy Cruztól az Orlando City-hez távozva, Facundo Kruspzky pedig az Arsenal Saranditól az Al-Wahdához igazolva hagyta el az argentin bajnokságot.

A bajnokság hétvégi első fordulójában a Boca az Atlético Tucumánt, a Racing az újonc Belgranót fogadja, a River pedig a Central Córdobához látogat.

A 2023-as Liga Profesional teljes menetrendje:

 

 

Vissza a címlapra
Futballtangó
Legjobban pörgő posztok
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 9 nap
Agresti szerint a kupadöntő után várhatók konkrétumok Motta kapcsán
venember83 • 6 nap
A Milan elleni mérkőzés
venember83 • 4 nap
Di Marzio: „A Juve Allegri bevonása nélkül tervezi a nyarat”
venember83 • 3 nap
Napi érdekes - 518
JTom • 4 nap
Cikkek a címlapról
Őrülten szexi éjszakák Amanda Learrel
1962-ben, a Paolo Cavara, Gualtiero Jacopetti és Franco Prosperi szennyturkász direktortriója által „világra segített” Kutyavilággal (Mondo cane) vette kezdetét az olasz eredetű mondo filmek divatja, amely aztán csaknem két évtizeden át képtelen volt megszűnni. Aki a „hanyatló Nyugaton” ilyesfajta…
Ebéd
Vasárnapi csülök. Világos lép! A legszebb hadsereg is a csapás eszköze.
>